Günümüzde sürdürülebilir gayrimenkul uygulamaları çevresel, sosyal ve ekonomik faydaları bir araya getirerek sektörde önemli bir trend haline gelmiştir. Bu yaklaşım yalnızca çevre dostu binaların inşasını değil mevcut yapılarının enerji verimliliğini artırmayı, kaynak tüketimini azaltmayı ve toplumsal etkiyi göz önünde bulundurmayı da kapsar. Sürdürülebilir gayrimenkul iklim değişikliği ile mücadelede ve kaynakların verimli kullanımında kritik bir rol oynar. Enerji verimli binaların tasarımı ve inşası hem işletme maliyetini düşürür hem de karbon ayak izinin azaltılmasına katkıda bulunur.
Akiş GYO paydaşlarına değer yaratmayı ve yarattığı değeri sürdürülebilir şekilde yarınlara taşımayı misyonu olarak belirlemiştir. Bu doğrultuda tüm paydaşlar yalnızca finansal olarak değil sosyal ve çevresel olarak da uzun dönemli pozitif değerler yaratarak sürdürülebilirlik anlayışı ile mükemmeliyeti hedefleyebilir.
Akiş GYO Hakkında
Akkök Holding bünyesinde 2005 yılında kurulan Akiş GYO gayrimenkul sektöründe çevreye değer katarak yenilikçi projeleri hayata geçirmiştir. 2012 yılında Sermaye Piyasası Kurulu’ndan “Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı” unvanı alan Akiş GYO 2013 yılında Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlamıştır. Sizin için Akiş GYO’nun öne çıkan çalışmalarını listeledik:
- TIME & Statista World’s Best Companies in Sustainable Growth 2025 listesinde yer alan 3 Türk şirketten biri ve gayrimenkul sektöründeki tek Türk şirket olmuştur.
- Kurumsal Yönetişim Derecelendirme notu: 9,65’tir.
- Refinitiv (LSEG) Sürdürülebilirlik Platformu’nda ilk 10’a giren ilk Türk GYO’dur.
- 2023 BIST Sürdürülebilirlik Endeksi Puanı 85,03’dür.
- Türkiye’de Sustainable Fitch’ten ESG derecelendirme notu alan finans sektörü dışındaki ilk kurumdur.
- HSBC Bank ile sürdürülebilirlik ilintili ilk işlemini gerçekleştirmiştir.
- Borsa İstanbul 1. Grup Şirketleri arasında yer alır.
- Müşteri Memnuniyeti NPS Seviyesi ‘Excellent’tır.
- Ecording iş birliği ile bugüne kadar doğaya kazandırılan tohum topları sayısı 164,000’dir.
- 2023 CDP İklim Değişikliği Raporlamasında A- Liderlik Seviyesindedir.
- Great Place to Work (GPTW) Sertifikasına sahiptir.
Akiş GYO Ödülleri ve Başarıları
Akiş GYO’nun son yıllarda kazandığı ödüller aşağıdaki gibidir:
- Yol Arkadaşım projesi ile çalışan deneyimini ele alan ve bu yönde kurumun oluşturduğu stratejileri ve çalışan üzerindeki etkileri inceleyen 4.EX Awards Türkiye Çalışan Deneyim Ödülleri’nde Liderlik Özel Ödülü’nü almaya hak kazanmıştır.
- Değer zincirindeki en önemli paydaşlarından olan hizmet çalışanları için oluşturduğu BİZ1İZ-AVM Hizmet Çalışanları Eğitim ve Gelişim Programı ile Perakende Güneşi Ödülleri’nde Sosyal Sorumluluk Başarı Ödülü’ne layık görüldü.
- Güçlü Kadınlar Eşit Adımlar projesi ile 6. CX Awards Türkiye tarafından düzenlenen Müşteri Deneyimi Ödülleri’nin ‘’Sürdürülebilirlik’’ kategorisinde Büyük Düşünce Ödülü’nü kazandı.
Akiş GYO’nun son yıllardaki başarıları aşağıdaki gibidir:
- CDP İklim Değişikliği Programı’nda bir önceki yıl B Yönetim Seviyesi olan notu A- Liderlik seviyesine yükseldi.
- Türkiye’nin sürdürülebilirlik konusunda hazırlanmış en kapsamlı araştırmalardan biri olan net sıfır emisyona ulaşma yolunda hedeflerini belirleyen şirketlere ışık tutan Inbusiness Dergisi Sürdürülebilir 500 Listesi’nde yer aldı.
- Çalışanlarına kurum kültürü, bağlılık, memnuniyet ve güvenilirlik alanlarında yapılan değerlendirme sonucunda Great Place to Work sertifikası kazandı.
- İştirak şirketi Akyaşam Yönetim Hizmetleri kadın çalışanları için sunduğu işyeri deneyimiyle, Best Workplaces For Women listesinde adalet ve hakkaniyet standartlarına göre üst düzey performans sergileyen şirketler arasında yer aldı.
- Akasya ve Akbatı Alışveriş Merkezleri, müşteri memnuniyeti sağlamak ve ziyaretçi beklentilerinin ötesinde hizmet vermek için ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi Belgesi almaya hak kazandılar.
- İştirak şirketi KidZania İstanbul Sales Network tarafından düzenlenen ve en çok çalışılmak istenen şirketlerin belirlendiği Best Team to Join oylamasında kazananlar arasında yer aldı.
Akiş GYO Sürdürülebilirlik Yönetimi
Akiş GYO sürdürülebilirlik yönetimi çerçevesinde faaliyetlerini, ekonomik, çevresel ve sosyal etkileri titizlikle değerlendirerek sürdürmektedir. Bu değerlendirme sırasında belirledikleri sürdürülebilirlik önceliklerine göre performanslarını sürekli geliştirmekte ve sürdürülebilirlik kavramını yaygınlaştırmaya odaklanmaktadır. Akiş GYO’da sürdürülebilirlik yönetimi doğrudan Genel Müdür’e bağlıdır. Yönetim kurulu iklim değişikliği ile ilgili stratejileri, aksiyon planları ve risk yönetimi politikalarını titizlikle inceler. Belirlenen performans hedeflerini düzenli olarak takip ederek ilerlemelerin ölçülmesine ve gerekli düzenlemelerin yapılmasına olanak tanır.
Bunun yanında şirketin kurumsal sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunmak için hedef kartları ile performans yönetimi sistemi uygulanır. Akiş GYO’nun sürdürülebilirlik önceliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Tercih edilen iş veren olmak,
- Acil durum hazırlığı,
- İş sağlığı ve güvenliği,
- Enerji yönetimi,
- Çevre ve kaynak yönetimi,
- Kurumsal yönetim,
- Dijitalleşme ve inovasyon,
- Müşteri memnuniyeti,
- Toplumsal yatırımlar ve topluma katkı,
- Değer zinciri, sürdürülebilirlik tedarik zinciri
Bunların yanında Akiş GYO’nun uyguladığı sürdürülebilirlik politikaları da bulunur. Sizin için bunları tüm detaylarıyla listeledik.
- Kurumsal Sürdürülebilirlik Politikası: Bu politika ile sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda çevresel, sosyal ve ekonomik değer yaratma amaçlanır. Şirketin uzun vadeli stratejik hedeflere ulaşımı sağlanırken çevresel negatif etkileri de minimuma indirilir.
- İklim Değişikliği ve Çevre Politikası: Şirketin faaliyetlerinden kaynaklanan çevresel etkileri en aza indirmeyi bu politika ile amaçlarlar. İklim değişikliğiyle mücadele etmek ve sürdürülebilir bir çevre yönetimini teşvik etmek gibi birçok alanda bilinç kazandırmayı da amaçlar.
- Çeşitlilik ve Fırsat Eşitliği Politikası: Cinsiyet, etnik köken, yaş, engellilik durumu, inanç ve diğer kişisel özelliklere bakılmadan herkese eşit fırsat verme politikasıdır.
- Akyaşam Enerji Politikası: Sürdürülebilir enerji kullanımı ve verimliliğini arttırmayı bu politika ile amaçlarlar. Enerji yönetim süreçlerini sürekli olarak iyileştirmeyi ve yasal gerekliliklere uymayı sağlar.
- Akyaşam İş Sağlığı ve Güvenliği Politikası: Bu politika ile iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemeyi, yasal gerekliliklere uymayı amaçlar.
- Akyaşam Çevre Politikası: Şirketin çevresel etkilerini en aza indirmeyi ve sürdürülebilir çevre yönetimini teşvik etmeyi amaçlar.
Yalın (lean) girişim konusu hakkında detaylı bilgi için “Yalın (Lean) Girişim Nedir? Ne İşe Yarar?” içeriğini inceleyebilirsiniz.