Esenyurt’un Cazibesini Arttırdık

Akiş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından Esenyurt’ta hayata geçirilen Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi (AVYM) 200’e yakın mağazası ve fark yaratan markalarıyla son dönemin öne çıkan yatırımlarından. ‘AVM’ler bulundukları bölgelere değer katar’ tespitinin en iyi örneklerinden biri olan Akbatı AVYM için Akiş Gayrimenkul Yatırım’ın Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü İ. Gökşin Durusoy da “Akbatı’nın Esenyurt bölgesinin var olan cazibesini daha da artırarak, çekim merkezi haline gelmesine büyük katkı sağladığını söylemek mümkün” diyor. AVM yatırımları, yarattıkları ticari hacmin ötesinde, faaliyet gösterdikleri bölgelerin sosyo kültürel yapısına da olumlu katkılar yapıyor. Bölgedeki çevre düzenlemesinden, binaların iyileştirilmesine birçok alanda, faaliyet gösterilen bölgede pozitif değişimler yaşanıyor. Esenyurt’ta yer alan Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi de bu güzel örneklerden biri. Akkök Şirketler Grubu’nun gayrimenkul sektöründeki iştiraki Akiş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından hayata geçirilen Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi&Akbatı Residences, Esenyurt’ta 50 bin 838 metrekarelik arsa içerinde, alışveriş merkezi ve rezidanslarıyla bütünleşen bir yaşam merkezi olarak, dünyaca ünlü ABD’li Development Design Group (DDG) tarafından tasarlandı. Akiş Gayrimenkul Yatırımı A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü İ.Gökşin Durusoy, “Akbatı’nın Esenyurt bölgesinin var olan cazibesini daha da artırarak, çekim merkezi haline gelmesine büyük katkı sağladığını söylemek mümkün” diyor. Durusoy ile Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi’ni (AVYM) konuştuk. . .

Akbatı, kimin yatırımı? Ne zaman kuruldu ve büyüklüğü konusunda bilgi verir misiniz?
İ. Gökin Durusoy: Akkök Şirketler Grubu’nun gayrimenkul sektöründeki iştiraki Akiş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A. Ş. tarafından hayata geçirilen Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi & Akbatı Residences, Esenyurt’ta 50 bin 838 metrekarelik arsa üzerinde kuruldu. Alışveriş merkezi ve rezidanslarıyla kalite ve konfor anlayışını en üst seviyelere taşıyacak bir yaşam merkezi olarak, dünyaca ünlü ABD’li Development Design Group (DDG) tarafından tasarlandı. İnşaatına 2009 yılında başlandı ve 15 Eylül 2011’de kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Kaç mağaza var? Mağaza dağılımı nasıl ve boş mağazalarınız var mı?
Durusoy: Akbatı AVYM bünyesinde 4 kat üzerinde net 65 bin 400 metrekare kiralanabilir alan içinde 200’e yakın mağaza, 9 sinema salonu, dinlenme ve buluşma adresi olan özel tasarımlı alanlar, çocuk oyun ve eğitim alanları ile 3 bin araçlık otoparkın yanı sıra dünya mutfaklarını buluşturan restoranların yer aldığı ‘Restaurantlar Meydanı’ bulunuyor. Mağazaların toplam yüzde 97’si kiralanmış durumda. Akbatı AVYM’nde H&M, Zara, Marks&Spencer, Hugo Boss, Lacoste, Tommy Hilfiger, Napapijri Bogner, GAP, Swarovski, Starbucks gibi yabancı markaların yanı sıra 5M Migros, Boyner, LC Waikiki, Teknosa Exxtra, Koçtaş, Arçelik, Beymen Club, DESA, Hotiç, Mavi Jeans, Remzi Kitabevi gibi önde gelen Türk markaları da yer alıyor. Macera Adası, Lazer Arena ve bowling salonunun yanı sıra Cinebonus tarafından işletilen sinema salonları da Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nde ziyaretçilerini ağırlıyor.

Akbatı, kısa sürede iyi bir bilinirlik oranına kavuştu. Bölgede bir cazibe merkezi olma yolunda ilerliyor diye düşünüyoruz… Durusoy: Akbatı AVYM’nin Esenyurt bölgesinin var olan cazibesini daha da attırarak, çekim merkezi haline gelmesine büyük katkı sağladığını söylemek mümkün. Akbatı AVYM, İstanbul’un en büyük alışveriş ve yaşam merkezlerinden biri olarak Esenyurt’ta kalite çıtasını yükselten bir proje olmasının yanı sıra, üretim dinamiğini de harekete geçiren bir sosyal yaşam alanı olarak bölgenin dokusuna farklı bir renk katıyor. Merkezimize sadece 1 dakikada ulaşım olanağı sağlayan Esenyurt TEM bağlantı yolu, İstanbul istikametinden gelindiğinde Bahçeşehir Köprüsü’nü geçince Edime yönüne doğru 2300 metre boyunca devam ediyor.

Diğer AVM’lerden ayıran en belirgin özellikleriniz neler?
Durusoy: En büyük farklılıklarımızdan biri olan Festival Park’ta düzenlenecek kültürel etkinlikler, konserler ve festivaller ile Akbatı, bölgede önemli bir buluşma noktası olacak. “İçinde yaşam var” sloganıyla yola çıkarak hayata geçirdiğimiz Akbatı AVYM projemizde her hafta sonu gerçekleştirdiğimiz küçük ziyaretçilerimiz tarafından büyük beğeni ile karşılanan etkinliklerimizin yanı sıra, misafirlerimizin keyifli vakit geçirmeleri için de farklı gruplarla oluşturulan müzik dinletileri düzenliyoruz. Ayrıca özel olarak tasarlanan Kids Lounge, Green Lounge ve Pink Lounge alanları ile de misafirlerimize alışverişlerine keyifli molalar verme olanağı sunuyoruz.

AVM’nin bina özelliği de farklı değil mi?
Durusoy: Akiş Gayrimenkul Yatırımı A.Ş. sürdürülebilir yaşam konusundaki duyarlılığını Akbatı projesinde birebir yansıtıyor, Akbatı’nın enerji verimliliği ve optimizasyonunu, yeşil bina sertifikalandırma kriterlerine uygun olarak dizayn ederek çevreye duyarlı yapısıyla bölge için kaliteli, konforlu ve ayrıcalıklı bir yaşam sunuyor. Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nde klimatizasyon sistemine entegre olarak dezenfektasyon (kontrollü olarak ozon kullanarak özellikle gece alışveriş merkezi kapalı iken şok dezenfektasyon uygulaması) ve negatif iyon uygulaması yapılıyor. Bütün aydınlatma ve asansör sistemlerinde de enerji tasarruflu ürünler kullanılıyor.

Aylık kaç müşteriniz var?
Durusoy: Açıldığı günden beri büyük ilgi gören Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi olarak aylık ortalama 550 bin-600 bin arası ziyaretçimizi ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz.

Kiralar nasıl? Döviz bazlı mı TL mi?
Durusoy: Akbatı AVYM’de kiralar döviz bazlı olarak ödenmektedir.

Kiracılara sunduğunuz cazip koşullar var mı?
Durusoy: Akbatı AVYM’de ikamet eden kiracılarımızın kira bedellerinin içerisinde ortak alan giderleri de yer alıyor. Bu kapsamda da aylık olarak ortak giderlere ekstra bir bedel ödenmemesi kiracılarımıza cazip geliyor.

Bir yılın sonundaki hedefleriniz neler?
Durusoy: Günümüzde tüketim alışkanlıkları hızla değişirken, dünyada sürekli gerçekleşen yenilik ve gelişmelere paralel olarak AVM sektörü de hızla büyümeye devam ediyor. Bu nedenle hizmette farklılık yaratılması, gerçek yaşam alanlarının oluşturulması, farklı sanatsal ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapılmasını 2012’de sektöre yön verecek trendler arasında sayabiliriz. Gerek Akbatı AVYM içinde ve gerekse Festival Park’ta düzenlenen etkinliklerle Akbatı AVYM markasının bölgede ve İstanbul genelinde daha çok duyurulması ve buna paralel olarak ziyaretçi sayısının arttırılması hedeflerimiz arasında bulunuyor.

AVM işletmeciliğini kendi bünyenizde mi yapıyorsunuz, outsource mu ettiniz?
Durusoy: Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nin yönetimini dışarıdan herhangi bir destek almadan kendi bünyemizdeki Ak Yön Yönetim ve Bakım Hizmetleri tarafından gerçekleştiyoruz.

İstanbul ve Ankara’nın AVM yatırımına doyduğu uzmanlar tarafından sık dile getirilen bir konu. Peki Durusoy bu konuda neler düşünüyor? Durusoy’a göre günümüzde alışveriş merkezleri sadece alışveriş yapmayı değil, sosyalleşmeyi de sağlayan hayatımızın dinamik unsurları haline geldi. Dolayısıyla metropol hayatının AVM’leri gerektirdiğini söylüyor. Durusoy şöyle devam ediyor: “Türkiye’nin 1980’li yılların sonlarında tanıştığı alışveriş merkezleri, Türk halkının eğlenme ve dinlenme kültüründe farklı değişikliklere yol açtı. Türkiye’nin ilk AVM’lerinden olan Akmerkez aracılığıyla biz de başlangıcından beri bu değişimin içinde yer aldık. Günümüzde özellikle zaman kaybını azaltarak metropol yaşantısının İhtiyaçlarına cevap verebilecek mekanlara ihtiyaç duyulması kapsamında İstanbul’da hala belirli bölgelerde AVM yatırımları olabileceğini düşünüyoruz.

Sosyal Medyada Paylaşın
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Pinterest